Leg het volgende klaar:
Een garde, een grote stevige houten (of harde kunststof) roerlepel, een vierkant of rechthoekige glazen schaal van minimaal 2 liter inhoud, een stevige spatel.
Bereiding:
Breng in een grote kookpan de bouillon aan de kook en strooi met kleine beetjes, terwijl je met een garde goed doorroert, ongeveer 10% van het boekweitmeel in de hete bouillon.
Laat het vuur redelijk hoog staan zodat de temperatuur in de pan tegen het kookpunt blijft.
Blijf goed doorroeren tot het meel helemaal opgelost is.
Strooi vervolgens weer een klein deel van het meel in de pan en roer dit ook weer door tot het helemaal opgenomen is.
(Als de brij in de pan te dik wordt om het meel met de garde door te mengen, kun je beter verder doormengen met de houten of kunststof lepel.)
Herhaal dit tot al het meel op is en de balkenbrij een beetje gaat ploffen.
Dat is het teken dat de balkenbrij gaar is.
Kiep de balkenbrij in de glazen schaal, strijk de bovenkant mooi glad met een spatel en zet de schaal een paar uurtjes op een koele plaats zodat het snel afkoelt.
Dek de schaal vervolgens af met plastic folie, zet de schaal in de koelkast en laat deze een nacht goed doorkoelen.
Leg een ruime snijplank bovenop de schaal met de balkenbrij en kiep de schaal met de balkenbrij om zodat de balkenbrij op de plank ligt.
Snij er blokken van ca. 8 bij 8 centimeter van.
Verpak de stukken in folie zodat je ze nog 2 dagen ik de koelkast kunt bewaren.
Goed in folie verpakt zijn deze pakjes in de diepvries enkele weken houdbaar.
Als je ze gaat gebruiken snij er dan plakjes van ruim 1 centimeter dikte van en bak deze plakjes aan beide zijden mooi bruin in braadboter.
Lekker met een sneetje roggebrood met roomboter. Ook lekker met suiker of stroop.
Kook met plezier en geniet van dit oudhollandse gerecht.
Kijk voor meer eenvoudig te maken recepten op: www.kokenmetcoenen.nl
*Balkenbrijkruiden; Kijk op onze site bij: Zelf kruiden maken