Lactose (melksuiker) is een koolhydraat.
Het komt voor in melk en alle producten waarin melk is verwerkt.
Ook in veel bereide producten, waaronder een aantal vleeswaren, wordt lactose als hulpstof toegevoegd.
Lactose wordt in de darm door het enzym lactase gesplitst in glucose en galactose.
Galactose wordt vervolgens door de lever omgezet in glucose.
Deze omzetting is noodzakelijk omdat koolhydraten alleen in de vorm glucose door de weefsels en cellen kunnen worden opgenomen. Wanneer lactose niet of onvoldoende wordt gesplitst in glucose en galactose kan door de hoge lactoseconcentratie in de darm gistingsdiarree (buikklachten, gasophoping in de darm, diarree) ontstaan.
Een lactosebeperkt dieet is nodig als het enzym lactase wel aanwezig is, maar in een te kleine hoeveelheid of onvoldoende werkt.
De lactosebeperking is afhankelijk van de hoeveelheid lactose die iemand nog kan verdragen zonder diarree te krijgen.
Een lactosevrij dieet is nodig als het enzym lactase ontbreekt.
Om gistingsdiarree te voorkomen moet consumptie van lactose worden vermeden.
Wij hebben een ruim assortiment aan lactosevrije producten.