Bij overgewicht en ziekten die door overgewicht kunnen worden veroorzaakt (zoals hart- en vaatziekten, diabetes mellitus type II en gewrichtsklachten) wordt dikwijls een energiebeperkt dieet aanbevolen.
Het doel is het lichaamsvet en daarmee het lichaamsgewicht te verminderen. Dit kan door minder energie op te nemen zodat het ‘overtollige’ lichaamsvet als energiebron gebruikt gaat worden. Van de energieleverende voedingsstoffen eiwitten, vetten, koolhydraten en alcohol leveren vetten bij afbraak de meeste energie. Daarbij verhoogt een voeding met te veel vet de kans op hart- en vaatziekten. Consumptie van halfvolle en magere voedingsmiddelen en een vetarme bereidingswijze verdienen daarom de voorkeur. |
Vlees in het dieet Bij laag energetische voedingen is het van belang dat de gebruikte voedingsmiddelen in de dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen voorzien. Dit is mogelijk als voedingsmiddelen worden gebruikt met een hoge voedingsstoffendichtheid. Dit zijn voedingsmiddelen die, ten opzichte van de hoeveelheid energie die ze leveren, veel voedingsstoffen bevatten. Ze kunnen dus een aanzienlijke bijdrage leveren aan de dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen. Suiker en alcohol hebben een zeer lage voedingsstoffendichtheid. Vlees daarentegen, is een voedingsmiddel met een hoge voedingsstoffendichtheid. Het is rijk aan eiwitten, verschillende mineralen en vitamines. Bovendien zijn er vele magere vleessoorten, zoals tartaar en fricandeau. Gepaneerde vleessoorten kunnen bij laag energetische voedingen beter worden vermeden (de panade neemt namelijk 10% extra vet op.)Energie wordt uitgedrukt in kilojoules (kJ) of kilocalorieën (kcal). 1 gram eiwit levert 17 kJ (4kcal) 1 gram vet levert 38 kJ (9kcal) 1 gram koolhydraten levert 17 kJ (4 kcal) 1 gram alcohol levert 29 kJ (7 kcal). |
Magere jus Magere of onvette jus kan op de volgende manieren worden bereid:J us op gebruikelijke wijze afmaken (aanzetsels losroeren, blussen, kruiden toevoegen), laten afkoelen en vervolgens door stolling het vetgedeelte van het waterige gedeelte scheiden (vet van de jus afscheppen) Vlees is een belangrijke bron van B- vitamines. |