Mensen die een verhoogde eiwit- en energiebehoefte hebben, zoals mensen met brandwonden, kankerpatienten, of mensen die moeten herstellen na een zware operatie, krijgen meestal een eiwitverrijkt dieet voorgeschreven.
Hierbij is het belangrijk dat tevens voldoende energie afkomstig uit koolhydraten en vetten wordt opgenomen, zodat het extra eiwit kan worden gebruikt voor het herstel van het lichaam.
Bij een eiwitverrijkt dieet dat in verhouding te weinig koolhydraten en vetten bevat, wordt het eiwit door het lichaam als energieleverancier gebruikt.
Vaak hebben mensen die een eiwitverrijkt dieet krijgen voorgeschreven een slechte eetlust.
Daarom worden regelmatig kleine maaltijden geadviseerd.
Zolang geen sondevoeding nodig is en gewone voedingsmiddelen kunnen worden geconsumeerd, zijn in principe alle vleessoorten toegestaan.
Het is echter raadzaam de consumptie van vet vlees te beperken, omdat vet snel een verzadigd gevoel geeft.
Bovendien bevat mager vlees meer eiwit dan vet vlees.
Dierlijke producten bevatten eiwitten met een hoge biologische waarde die door het lichaam goed kunnen worden benut.
Het kan voorkomen dat het eiwitverrijkt dieet wordt gecombineerd met een natriumbeperkt dieet.
In dat geval zijn alleen lichtgezouten of natriumarme vlees- en vleeswaren toegestaan.