PREITAART

Ingrediënten:

500 gram gewassen en in ringen gesneden prei
150 gram in plakjes gesneden boeren kaas
50 gram geraspte boeren kaas
100 gram koksroom
100 gram bloem
50 gram in kleine stukjes gesneden boter
2 eieren
zout en peper uit de molen
braadboter

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°. Smeer een ruime, niet te hoge, ronde ovenschaal in met boter.
Neem een ruime kom en meng de bloem en boter goed door elkaar, voeg een snufje zout en 20 gram koud water toe en kneed alles tot een stevig egaal deeg.
Maak daar een afgeplette bol van, pak deze in folie in en laat het deeg 45 minuten in de koelkast rusten.
Rol het deeg uit en leg het voorzichtig in de ovenschaal.
Als er deeg over de rand hangt snij het met een mesje weg.
Zet de pan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Roerbak de preiringen beetgaar, strooi er een beetje zout en peper over en verdeel de prei gelijkmatig over de ovenschaal.
Neem een ruime kom, breek de eieren, doe er een snufje zout bij en roer de eieren met een garde los.
Voeg de room, geraspte kaas en zout en peper toe en roer alles goed door elkaar.
Verdeel de plakjes kaas over de schotel, schuif deze in de oven en bak de preischotel in ca. 30 minuten goudbruin en gaar.