HAMLAPJES IN TOMATENSAUS

Ingrediënten:

4 hamlapjes van elk 130 gram
400 gram ontvelde en in blokjes gesneden tomaten
150 gram in schijfjes gesneden kastanjechampignons
70 gram fijngesnipperde ui
50 gram fijngesnipperd ontbijtspek
braadboter

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 70°.
Zet de braadpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Doe de hamlapjes in de pan en bak ze, rustig schuivend door de pan, tot de onderzijde mooi bruin van kleur is.
Draai de lapjes om en bak ook de andere zijde mooi bruin
Voeg een flinke scheut heet water toe, temper het vuur, sluit het deksel op de pan en laat de lapjes ca. 10 minuten zachtjes garen.
Neem ze uit de pan en hou ze warm in de oven.
Zet het vuur weer hoog, roer de aanbaksels goed los en roerbak in het achtergebleven braadvet de champignons samen met het ontbijtspek tot de champignons kleur beginnen te krijgen.
Doe de fijngesnipperde ui erbij en fruit deze mee tot ze glazig is.
Voeg vervolgens de gesneden tomaat toe, schep deze goed door de champignons, temper het vuur en laat alles een paar minuutjes zachtjes pruttelen.
Roer regelmatig door de pan zodat het niet aanzet.
Leg de hamlapjes terug in de pan en laat het gerecht bij matig vuur met het deksel op de pan nog een minuutje zachtjes nagaren.
Schep alles in een voorverwarmde schaal en zet de schaal op tafel.