ATJAR TJAMPOER

Ingrediënten:

200  gram bloemkoolroosjes
150  gram grof geraspte winterwortel
150  gram in stukjes van 2 centimeter gesneden sperzieboontjes
150  gram fijn geschaafde witte kool
150  gram in dunne reepjes gesneden rode paprika zonder zaadlijst
150  gram taugé
150  gram fijngesnipperde ui
80  gram witte wijnazijn
80  gram water
40  gram suiker
1  eetlepel kurkuma
1  eetlepel mosterdpoeder
2  theelepeltjes sambal oelek
1  theelepeltje laos poeder
1  theelepeltje gemberpoeder
1  theelepeltje
braadboter

Bereiding:

Bewaar een aantal (groenten) potjes met deksel en zorg dat ze  super schoon uit de afwasmachine komen.
Zet een ruime kookpan op het vuur, schenk het water en de azijn in de pan, voeg een klein beetje zout en een half theelepeltje kurkuma toe.
Doe alle groenten (behalve de taugé) in de pan, vul de pan vervolgens aan met half water en half azijn zodat de groenten net onder staan, breng het aan de kook en kook de groenten beetgaar.
Giet de groenten af in een vergiet, laat ze goed uitlekken en  bewaar het kookvocht.
Mocht het kookvocht te zuur zijn kun je er wat suiker bij doen, is het niet zuur genoeg doe je er wat azijn bij.
Zet de braadpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een klein scheutje braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Roerbak de fijngesnipperde ui tot deze glazig is, doe een scheut water bij de ui, voeg alle kruiden toe en fruit deze een klein minuutje mee.
Neem ongeveer een halve liter vocht uit de pan en zet dit apart . Voeg het kruidenpapje toe aan de rest van het kookvocht, en de groenten.
Kook alles samen nog even op.
Schep met een schuimspaan de groenten uit de pan en doe ze nog heet in de potten.
Schep de potten helemaal vol, druk goed aan.
Vul tenslotte af met het opnieuw opgekookte kookvocht tot de groenten compleet bedekt zijn, en klop de bodems een paar keer op een natte doek op het aanrecht om eventuele luchtbellen eruit te krijgen.
Sluit dan de potten en laat afkoelen.
Door de potten heet te vullen en meteen af te sluiten, trekken de deksels vanzelf vacuüm.
Bewaar in de koelkast of op een koele plek.
Wacht enkele dagen voordat je de atjar gebruikt.
Zolang de potten vacuüm gesloten blijven, blijft de atjar zeker enkele weken goed.
Eenmaal geopend de atjar niet langer dan een week bewaren. Daarom is het ook handiger om wat meer kleinere potten te gebruiken dan één hele grote.