DOPERWTJES SOUFFLÉ

Ingrediënten:

500 gram doperwtjes
400 gram melk
150 gram in kleine blokjes gesneden jong belegen kaas
100 gram geraspte boerenkaas
50 gram roomboter
50 gram bloem
4 eieren
1 volle eetlepel fijngehakte verse basilicum
zout en peper uit de molen

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°.
Vet een hoge ovenschaal in met boter.
Splits de eieren.
Zet een kookpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden en doe de roomboter in de pan.
Smelt de boter zonder dat deze bruin wordt, roer de bloem beetje voor beetje door de boter en laat deze al roerende een minuutje garen.
Schenk de melk er met kleine beetjes bij, blijf roeren tot alle melk opgelost is en een gladde dikke saus ontstaat.
Neem de pan van het vuur, roer de geraspte kaas erdoor en direct daarna ook de kaasblokjes en de eidooiers.
Blijf rustig roeren tot alles goed opgelost is.
Schep de doperwtjes en de basilicum door de saus.
Proef de saus en maak deze op smaak met zout en peper.
Klop de eiwitten met een garde of staafmixer stijf, schep ze vervolgens luchtig door de saus en kiep het soufflémengsel in de ovenschaal.
Schuif de schaal in de oven en laat deze in 30 minuten bij 200° goudbruin en gaar worden.
Kijk regelmatig, zonder de deur te openen, of het niet te hard gaat.
Zet de oven uit en de ovendeur half open als de soufflé gaar is, zodat deze langzaam in de oven afkoelt.
Als je se souffle te snel af laat koelen is de kans groot dat hij inzakt.