POLENTA

Ingrediënten:

600 gram gemengd gehakt
500 gram gezeefde tomaat
400 gram polenta
1800 gram water
150 gram droge rode wijn
100 gram geraspte boeren kaas
80 gram fijngesnipperde ui
15 gram Italiaanse kruiden
10 fijngesnipperde zongedroogde tomaatjes
zout en peper uit de molen.
braadboter

Bereiding:

Zet de pan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Fruit de fijngesnipperde ui tot deze glazig is, schep het gehakt bij in de pan, strooi de Italiaanse kruiden er overheen en roerbak het gehakt boven hoog vuur tot het bruin van kleur is.
Kruimel het tijdens het roerbakken door het met de spatel te verkleinen, en.
Voeg vervolgens de gezeefde tomaat, de wijn en de zongedroogde tomaatjes toe, breng alles tegen de kook, temper het vuur, sluit het deksel op de pan en laat de saus een klein half uurtje bij matig vuur zachtjes iets inkoken.
Roer regelmatig door de pan zodat het niet te hard gaat.
Maak de saus op smaak met zout en peper uit de molen en hou hem warm.
Breng in de tussentijd 1,8 liter water met een halve eetlepel zout aan de kook. Strooi de polenta langzaam in het kokende water, en roer voortdurend tot de massa dik wordt en de consistentie heeft van aardappelpuree.
Schep de polenta in een voorverwarmde schaal, zet deze op tafel, geef de saus en de geraspte kaas er apart bij.