Ingrediënten voor 6 personen:
750 gram slagroom
125 gram suiker
1 vanillestokje
8 eierdooiers
Bereiding:
Verwarm de oven voor op ca. 150˚.
Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en strijk met achterkant van het mes het vanille uit het vanillestokje.
Doe deze samen met de room in een grote kookpan met een dikke bodem en breng dit bij matig vuur langzaam aan de kook.
Haal de pan van het vuur en laat de smaak er 30 minuten intrekken. Verwijder het vanillestokje.
Klop met een garde de eierdooiers samen met 125 gram suiker in een grote kom dik en luchtig.
Voeg de room alroerend beetje voor beetje toe tot een egale massa.
Schenk dit mengsel in een glazen ovenschaal.
Zet deze in een ruimere ovenschaal, leg op de bodem van de buitenste schaal een paar satéstokjes zodat er water tussen de schalen kan komen.
Schuif de schalen in de oven en vul de buitenste schaal met kokend water tot iets onder het niveau van de crème brulee.
Laat de crème brûlée 40-45 minuten garen bij 150°.
Laat het gerecht eerst rustig afkoelen en zet hem daarna minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.
Strooi een laagje van 2-3 mm suiker over de crème brûlée als deze uit de koelkast komt en verhit de suiker met een brandertje tot deze gaat karamelliseren.
Je kunt elk type suiker gebruiken voor het de karamel laag, kristalsuiker smelt goed en bruine suiker geeft een sterkere karamelsmaak.
Lekker in combinatie met vers fruit.