CHOCOLADE SPEKKOEK

Gerecht voor 8 personen

Ingrediënten:

250 gram zachte boter
250 gram witte basterdsuiker
12 eieren
150 gram bloem
8 gram speculaaskruiden
2 eetlepels cacaopoeder
1 zakje vanillesuiker

Bereiding:

Klop in een kom de boter en de suiker met de handmixer in ca. 10 minuten tot een romig geheel.
Splits de eieren in dooiers en eiwitten (6 eiwitten apart houden).
Klop één voor één de 12 eidooiers door het botermengsel.
Spatel de bloem er voorzichtig doorheen.
Klop in een andere kom de helft van de eiwitten stijf .
Spatel de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig door het beslag.
Doe de helft van het beslag in een andere kom en meng hier de cacaopoeder door.
Meng door de andere helft van het beslag de vanillesuiker en de koekkruiden. Verwarm de oven voor op de grillstand van ca. 160˚.
Vet een springvorm met een doorsnede van ca. 20 cm in.
Schep 2-3 eetlepels van het koekbeslag in de vorm en strijk deze, met de bolle kant van een lepel, uit over de bodem tot een dun laagje van ca. 3 mm dik.
Zet de vorm ca. 15 cm onder de gril en laat het beslag in ca. 2 minuten stollen. Schep vervolgens 2-3 eetlepels chocolade beslag erop en strijk deze uit tot een dun laagje van ca. 3 mm.
Zet de vorm weer onder de gril en laat het laagje in 2 minuten stollen.
Ga op dezelfde wijze verder met het koekbeslag bouw de spekkoek op totdat al het beslag op is.
Eindig met een laagje chocoladebeslag.
Schakel de gril uit en laat de spekkoek nog ca. 10 minuten in een open oven staan.
Laat de koek in de vorm afkoelen.
Als de koek een dag voor gebruik gemaakt wordt komt de smaak beter tot zijn recht.