Ingrediënten:
400 gram in dunne ringen gesneden prei
700 gram warme vleesbouillon
300 gram in blokjes gesneden aardappel
300 gram koksroom
100 gram fijngehakte rode ui
200 gram fijngesnipperde gerookte zalmfilet
1 eetlepel vers geknipte bieslook
braadboter
zout en peper uit de molen
Bereiding:
Zet een ruime kookpan op het vuur en laat deze boven matig vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Roerbak de preiringen en de fijngesnipperde ui tot de ui glazig wordt, voeg de aardappelblokjes toe en roerbak deze 1-2 minuten mee.
Schenk de warme bouillon en de koksroom erbij, breng alles tegen de kook, temper het vuur en laat de soep een half uurtje bij matig vuur zachtjes pruttelen.
Proef de soep en maak deze indien nodig op smaak met zout en peper uit de molen.
Verwarm 4 diepe borden onder de hete kraan, leg in het midden van elk bord een hoopje zalmsnippers, strooi daar wat bieslook over en schenk de soep voorzichtig op de borden.
Lekker met een stuk Turks witbrood.