Ingrediënten:
1 kilo in kleine blokjes gesneden pompoen zonder schil
1 liter warme groentebouillon
180 gram fijngesnipperde rode uien
120 gram koksroom
80 gram droge witte wijn
80 gram geraspte boeren kaas
60 gram boter
30 gram bloem
braadboter
zout en peper uit de molen
Bereiding:
Smelt de boter boven redelijk hoog vuur in een kookpan, roer met de garde de bloem beetje bij beetje over de gesmolten boter en roer dit tot een egale saus zonder klontjes.
Neem de pan van het vuur en zet hem aan de kant.
Zet de braadpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Roerbak de gesnipperde ui en de pompoenblokjes boven redelijk vuur onder regelmatig roeren tot de ui iets kleur beginnen te krijgen.
Strooi er wat peper en zout over, voeg de witte wijn en de bouillon toe en breng dit aan de kook.
Temper het vuur en laat alles een klein half uurtje bij matig vuur zachtjes pruttelen.
Voeg het mengsel van bloem en boter toe en pureer de inhoud van de pan fijn met de staafmixer.
Schenk vervolgens de room erbij, meng deze goed door de soep en laat de soep onder voortdurend roeren 3-4 minuten inkoken.
Maak de soep op smaak met zout en peper en meng er als laatste de kaas door.
Lekker met stokbrood, Turks brood of een uienbroodje.