Ingrediënten:
4 speklapjes van elk 125 gram
400 gram ontvelde en in blokjes gesneden tomaten
150 gram in schijfjes gesneden kastanjechampignons
70 gram fijngesnipperde ui
50 gram fijngesnipperd ontbijtspek
15 gram vleeskruiden
braadboter
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 70°.
Zet de braadpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een klein scheutje braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Doe de speklapjes in de pan, bestrooi ze met de kruiden en bak ze bij hoog vuur, terwijl je ze regelmatig door de pan schuift, tot de onderzijde bruin van kleur en knapperig is.
Draai de lapjes om en bak ook de andere zijde bruin en knapperig.
Neem het vlees uit de pan leg het op een schaaltje en hou het in de oven warm bij 70°.
Zet het vuur weer hoog, roer de aanbaksels goed los en roerbak in het achtergebleven braadvet de champignons samen met het ontbijtspek tot de champignons kleur beginnen te krijgen.
Doe de fijngesnipperde ui erbij en fruit deze mee tot deze glazig is.
Voeg vervolgens de gesneden tomaat toe, schep deze goed door de champignons, temper het vuur en laat alles een paar minuutjes zachtjes pruttelen.
Leg de speklapjes terug in de pan en laat het gerecht nog een minuutje doorwarmen.
Zet de pan op tafel en geef er gekookte aardappelen of aardappelpuree bij met sperzieboontjes.