Ingrediënten:
500 gram gemengd gehakt
400 gram ontvelde en in blokjes gesneden tomaten
150 gram in schijfjes gesneden kastanjechampignons
70 gram fijngesnipperde ui
50 gram fijngesnipperd ontbijtspek
12 gram kipkruiden
braadboter
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 70°.
Doe het gehakt in een ruime kom, meng de kipkruiden er goed doorheen en draai van het gehakt ronde balletjes van 1,5 – 2 centimeter.
Zet de braadpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Schenk een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Doe de gehaktballetjes in de pan en bak ze, rustig schuivend door de pan, tot ze rondom goudbruin van kleur zijn.
Voeg een flinke scheut heet water toe, temper het vuur, sluit het deksel op de pan en laat de balletjes bij matig vuur 10 minuten zachtjes garen.
Neem ze uit de pan, leg ze op een schaal en hou ze warm in de oven.
Zet het vuur weer hoog, roer de aanbaksels goed los en roerbak in het achtergebleven braadvet de champignons samen met het ontbijtspek tot de champignons kleur beginnen te krijgen.
Doe de fijngesnipperde ui erbij en fruit deze mee tot ze glazig is.
Voeg vervolgens de gesneden tomaat toe, schep deze goed door de champignons, temper het vuur en laat alles 2-3 minuutjes zachtjes pruttelen.
Leg de gehaktballetjes terug in de pan en laat ze bij matig vuur met het deksel op de pan nog een paar minuten zachtjes in de saus nagaren.
Schep alles in een voorverwarmde schaal en zet de schaal op tafel.