GROOTMOEDER’S PREI

Ingrediënten:

650 gram schoon gewicht prei (4 preistengels)
500 gram in kleine blokjes gesneden speklapjes
400 gram melk
60 gram roomboter
60 gram bloem
zout en peper uit de molen
nootmuskaat
braadboter

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 70°.
Zet een ruime kookpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Roerbak de spekblokjes boven redelijk hoog vuur, strooi er tijdens het bakken zout en peper op, schep ze als ze knapperig zijn in een schaaltje en hou ze warm in de oven.
Verwijder het bovenste donkergroene blad en het wortelgedeelte van de prei en snij de rest in ringen van ongeveer een centimeter dikte.
Doe deze ringen in een kookpan, vul de pan met heet water zodat de prei net onder staat, breng dit aan de kook en laat dit ca. 10 minuten bij matig vuur zachtjes koken.
Giet de prei af, bewaar het kooknat en hou de prei warm in de oven.
Smelt de roomboter in een ruime kookpan en voeg, voordat de boter gaat kleuren, beetje bij beetje en onder voortdurend roeren met een garde de bloem toe.
Voeg vervolgens beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren.
Doe dit ook met het kookvocht van de prei en voeg zoveel vocht toe tot de saus een mooie dikte heeft zodat deze iets van de lepel loopt.
Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Schep de prei en even later de spekjes door de saus.
Je kunt er ook nog 100 gram geraspte boerenkaas door mengen, dat geeft een extra smaak aan de preischotel.