BOEREN STOOFPOT

Ingrediënten:

900 gram in blokken gesneden runder stoofvlees
400 gram rode wijn
250 gram in vieren gesneden kastanjechampignons
200 gram in blokjes gesneden wortel
200 gram in ringen gesneden prei
150 gram fijngesnipperd ontbijtspek
100 gram fijngesnipperde ui
100 gram in ringen gesneden lente-uitjes
klein theelepeltje laurierpoeder
mespuntje kruidnagelpoeder
zout en peper uit de molen
braadboter

Bereiding:

Maak in een ruime kom of schaal een marinade door de wijn, wortelblokjes, preiringen, gesnipperde ui, laurierpoeder, kruidnagelpoeder en zout en peper uit de molen goed met elkaar te mengen.
Voeg het in blokken gesneden vlees toe, schep het goed door de marinade en laat dit ca. tien uur marineren.
Zeef het gemarineerde vlees in een vergiet of zeef, laat het een half uurtje goed uitlekken en bewaar het marinadevocht.
Zet de braadpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter bruin van kleur is.
Verdeel het vlees over de bodem van de pan, roer niet door het vlees, schep het pas om als het aan de onderzijde mooi bruin is.
Herhaal dit tot alles bruin aangebraden is.
Voeg het gesnipperde spek, de champignons en de cocktailuitjes toe en schenk er twee kopjes heet marinadevocht en twee koppen heet water bij.
Temper het vuur, sluit het deksel op de pan en laat het vlees in  4 uur bij matig vuur door en door gaar stoven,
Roer regelmatig door het vlees en voeg af en toe wat heet water toe als er teveel van het stoofvocht verdampt.
Zet de pan op tafel en geef er gekookte aardappelen en sperziebonen bij.