Ingrediënten:
1 middelgrote prei
1 fijngesnipperd sjalotje
1,2 liter warme kippenbouillon
100 gram droge witte wijn
100 gram koksroom
40 gram bloem
2 eetlepels Franse mosterd
1 kleine eetlepel vers gehakte peterselie
zout en peper uit de molen
suiker
braadboter
Bereiding:
Verwijder het donkergroene blad en het wortelgedeelte van de prei. Snij hem dan in de lengte doormidden, spoel de prei onder koud stromend water schoon en snij deze in smalle reepjes.
Zet een ruime soeppan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Fruit de prei en de sjalot snippers tot de sjalot glazig is.
Roer de bloem erdoor en voeg vervolgens alroerende de wijn en direct daarna de warme kippenbouillon beetje bij beetje toe.
Temper het vuur iets zodra de soep gaat koken en laat deze een paar minuten zachtjes doorgaren.
Roer de mosterd en de koksroom met een garde rustig door de soep en zet het vuur laag zodat de soep niet meer gaat koken.
Proef de soep en maak hem op smaak met wat zout, peper en eventueel een schepje suiker.
Lekker met stokbrood een Turks breekbrood of een andere broodsoort.
Een handje gekookte rijst op de soep is ook wel lekker.