Zorg dat u bij het afmeten van lepels, kopjes, etc. altijd dezelfde lepel, hetzelfde kopje, etc. gebruikt.
1 Liter = 10 deciliter (dl) = 100 centiliter
1 kilogram = 1000 gram.
1 deciliter = 10 centiliter = 100 gram = 1 klein kopje
1/4 liter = 16 eetlepels = 1 soepbord
1/8 liter = 8 eetlepels = kopje of een glas
1/16 liter = 4 eetlepels
2 centiliter = 1 eetlepel
1 kopje rijst = 100 gram
1 pond = 500 gram 1 ons = 100 gram 1 kilo = 1000 gram
1 afgestreken soeplepel bloem: 15 gr
1 afgestreken soeplepel suiker: 20 gr
1 afgestreken soeplepel boter: 15 gr
1 afgestreken soeplepel cacaopoeder: 10 gr
1 afgestreken soeplepel koffie: 10 gr
1 afgestreken soeplepel maïzena: 20 gr
1 afgestreken soeplepel water: 6 gr
1 afgestreken soeplepel aardappelbloem: 20 gr
1 afgestreken soeplepel vanillepuddingpoeder: 10 gr
1 afgestreken soeplepel bloemsuiker: 15 gr
1 afgestreken soeplepel zout: 20 gr
1 soeplepel rijst: 25 gr
1 theelepel zout: 15 gr
1 theelepel citroensap: 5 gr
1 theelepel kaneel: 3 gr
1 theelepel specerijen: 3 gr
1 gewoon glas water: 1 dl
1 dl water: 8 eetlepels
1 soepbord = 1/4 liter
1 rond wijnglas = 1 dl
1 klontje suiker = 5 gr
1 middelgroot kippenei = 60 gr.
Spaanse pepers: 2 verse pepers = 1 afgestreken eetlepel sambal
Gebruik van zout:
voor de soep: 7 gr zout per liter
aardappelen: 8 a 12 gr per liter
pasta: 8 a 10 gr per liter
koken van groenten: 7 a 8 gr per liter
bechamelsaus: 8 a 10 gr per liter.
Het is aan te bevelen minder zout te gebruiken, dus kijk of u met minder dan de aangegeven hoeveelheid tevreden bent. Stukken beter voor uw gezondheid!